Beredskap mot skolevold

Åtte byer får støtte til å lage beredskapsteam for å ta tak i ungdomskriminaliteten.

Publisert

Åtte bykommuner – Oslo, Bergen, Kristiansand, Trondheim, Stavanger, Drammen, Sarpsborg og Skien – får til sammen 70 millioner kroner til egne beredskapsteam for å ta tak i kriminalitet blant barn og unge på skoler.

– Vi har utfordringer med ungdomskriminalitet i flere store byer. Selv om det er økning flere steder, har disse bykommunene størst utfordringer akkurat nå, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Noen få veldig aktive

Det var en reduksjon i den registrerte kriminaliteten blant barn og unge fra begynnelsen av 2000-tallet og fram til 2016. Etter dette har det vært en økning både i antallet barn og unge under 18 år som begår ett lovbrudd, og antall barn som begår svært mange lovbrudd.

I 2023 ble det påtaleavgjort 21 800 forhold der mistenkt, siktede eller domfelte var under 18 år. Det er 28 prosent flere enn året før. De påtaleavgjorte forholdene i 2023 knytter seg til 11 700 unike gjerningspersoner. Av de unike gjerningspersonene var 71 prosent kun registrert med ett forhold i løpet av året, og denne gruppen sto bak 38 prosent av forholdene (8 250 forhold).

De mest aktive (10 eller flere forhold) utgjorde bare 1,8 prosent av de unike gjerningspersonene, men var likevel knyttet til nesten 18 prosent av forholdene (3 850 forhold). Det er altså en liten gruppe som begår mye kriminalitet, og som kan forklare mye av økningen for aldersgruppen.

I 2023 var 36 prosent av forholdene knyttet til personer under 15 år, og tilsvarende andel i første tertial 2024 var nesten 34 prosent. I 2019 var denne andelen på 27 prosent.

Kilde: Rapport fra ekspertgruppen om tiltak for barn som begår gjentatt eller alvorlig kriminalitet: De er våre barn – om å holde hodet kaldt og hjertet varmt (mars 2025).

Kommunene kan selv foreslå hvordan organiseringen av beredskapsteamene best gjøres. I første omgang går midlene til utvalgte kommuner. Dersom ordningen fungerer godt, kan det bli aktuelt å utvide til flere kommuner. Beredskapsteamene skal rette seg mot skolemiljøene og nærmiljøene til barn og unge i kommunen, og skal kunne samarbeide på tvers av bydels- og kommunegrenser og skoler.

– Tiltak rettet mot elevene som trenger ekstra oppfølging, er viktig for alle andre elever også. Et trygt og godt skolemiljø er grunnlaget for at alle elever kan lære og utvikle seg både faglig og sosialt, sier Nordtun.

I tillegg er det bevilget 45 millioner kroner til skolemiljøteam, 30 millioner kroner mer enn tidligere. Samlet innebærer satsingen på beredskapsteam og skolemiljøteam en økning på 100 millioner kroner fra 2024.

Tilskuddet fordeles slik for 2025:

  • Oslo 24,5 millioner kroner
  • Bergen 10,5 millioner kroner
  • Kristiansand 10,5 millioner kroner
  • Trondheim 7 millioner kroner
  • Stavanger 7 millioner kroner
  • Drammen 3,5 millioner kroner
  • Sarpsborg 3,5 millioner kroner
  • Skien 3,5 millioner kroner
Powered by Labrador CMS