
De tillitsvalgte er på saken
Lektorlagets tillitsvalgte på Østfolds videregående skoler var samlet 13. januar for å snakke om nedskjæringene i skoletilbudet i fylkeskommunen.
Hovedtillitsvalgt, Trine Lise Gressløs, orienterte om prosessen så langt, og ba om innspill hun kan ta med seg inn i drøftingsmøter på fylkesnivå.
Utvalgskrets
Det ble en lang diskusjon om utvalgskrets. De tillitsvalgte mente det var momenter som talte for og mot, men flertallet konkluderte med at det var vanskelig å gå for noe annet enn hele fylket som utvalgskrets. Tillitsvalgt for lektorene på Halden vgs., Mia Karrestad, pekte på dilemmaet med at man som plasstillitsvalgt har fått i mandat å ta vare på interessene til sine medlemmer.
- Jeg forstår at man ser hele fylket under ett når man skal ivareta alle lektorene i fylket. Samtidig er det min oppgave å snakke lektorene ved Halden vgs. sin sak. Derfor mener jeg at innsparinger primært må foregå ved naturlig avgang og ansettelsesstopp, deretter gjennom jobbtilbud ved andre skoler i fylket og kompetanseheving, sa Karrestad.
Vaktbikkjer
Lektorlagets advokat, Marianne Lindmark Pedersen, hadde en gjennomgang av regler og hva de tillitsvalgte må passe på i prosessene som ligger foran dem med overtallighet og eventuell nedbemanning på egne skoler.
– Dere tillitsvalgt må være vaktbikkjer, sa hun. Hun sa at dersom Lektorlaget er uenig med ledelsen eller andre foreninger i drøftingsmøter, er det viktig å få dette skriftlig i en drøftingsprotokoll. Dette kan være viktig dersom noen ansatte ender med en oppsigelse.
Kompetanse viktigst
Lindmark Pedersen advarte også mot å gå med å på ikke målbare kriterier som personlig egnethet og omstillingsdyktighet.
– De vanligste kriteriene for utvelgelse er kompetanse, ansiennitet og sosiale forhold, opplyste hun. For Lektorlaget vil det bli viktig å bringe inn at kompetanse med master eller hovedfag må telle, og bestride at skolens behov er bedre dekket av ansatte med flere undervisningsfag, at rektor prioriterer bredde og realkompetanse heller enn faglig kompetanse.
Saken er noe utvidet fra den som sto på trykk i papirutgaven av 1-2025.