Den svenske generasjon Z

Svensk ungdom er mer opptatt av egen økonomi, mer konservative, og mindre opptatt av de store samfunnsspørsmålene. Og interessen for sosiale aktiviteter og sex er dalende.

Publisert

Generation Z tänker på privatekonomi, sin framtid og traditionella könsroller i relationer, skriver svd.no. Pengar och stabilitet viktigare än idealism, skriver Expressen.

Fra Ungdomsbarometern

          • Tro på samfunnets fremtid:
            5 prosent av de unge ser positivt på samfunnets fremtid, en økning sammenlignet med bunnresultatet året før. 76 prosent ser lyst på sin egen fremtid.
          • Færre identifiserer seg som åpne og tolerante:
            Andelen unge som ønsker å oppfattes som «åpen/tolerant» har sunket fra 43 til 29 prosent på ti år.
          • Sosiale aktiviteter og sex taper terreng:
            Interessen for å feste, møte nye mennesker og ha sex har gradvis avtatt det siste tiåret.
          • Reiselysten er tilbake:
            Etter pandemien har interessen for å reise økt igjen, både rett etter videregående og som livsmål.

Ungdomsbarometern (UB) har siden1991 kartlagt holdninger og adferd hos ungdommer mellom 15 og 24 år i Sverige. UB 2025 ble presenterer i februar, og svenske medier oppsummerer funnene slik:

De svenske ungdommene er mer opptatt av egen økonomi og egne fremtidsutsikter enn bredere samfunnsspørsmål. Dagens unge omfavner i større grad tradisjonelle kjønnsroller i relasjoner, og færre identifiserer seg som idealister.

Tallene er basert på undersøkelser av mer enn 17 000 ungdommer mellom 15 og 24 år.

Økonomi og arbeidsledighet

For første gang på flere år er de unge bekymret for arbeidsledigheten. Hver tredje ungdom mener det er et av de viktigste samfunnsspørsmålene akkurat nå. 44 prosent oppgir at privatøkonomien er en stor kilde til bekymring, en økning fra 37 prosent året før. Samtidig er det en økende interesse for å tjene penger og oppnå økonomisk suksess. De svenske ungdommene vil gjerne starte egen forretning, eller være leder.

– Vi ser et økende stress knyttet til privatøkonomi og jobbmuligheter. Dette kommer av høy ungdomsarbeidsledighet og prisvekst, men også av sosiale medier, der den konstante eksponeringen av andres suksesshistorier og ekstravagante livsstil skaper et press om å lykkes raskt, sier Ulrik Hoffman, administrerende direktør i Ungdomsbarometeret på egne nettsider.

Mer konservative

Rapporten viser at synet på relasjoner har blitt mer konservativt. Ni av ti unge er enige i at «målet med et forhold er å finne en person å dele resten av livet med».

– Unge viser en lengsel etter stabile og langsiktige forhold, noe som kan sees som en motreaksjon på den økende usikkerheten i samfunnet. Det tradisjonelle synet på kjønnsroller innen dating blir mer fremtredende, der forventningene til både menn og kvinner formes av mer konservative idealer, sier Jessica Åkerström, analysesjef i Ungdomsbarometeret.

En økende andel av guttene mener de skal betale for første date. Andelen jenter som ønsker å bli oppfattet som feminine har doblet seg på ti år. Tre av fire unge jenter mener det er partneren som skal fri.

Mindre idealisme

Selv om miljø- og klimaspørsmål fortsatt er viktige, er det færre som ser sitt miljøengasjement som en del av sin identitet. Kun 13 prosent identifiserer seg som «miljøvenn», en nedgang fra 21 prosent i 2020. Andelen unge som identifiserer seg som feminister har sunket fra 32 til 18 prosent på fire år.

– Unge er fortsatt engasjerte, men vi ser en bevegelse fra idealisme til en mer skeptisk holdning. Fokuset ligger mer på egen fremtid og mindre på å definere seg gjennom politiske identiteter. Parallelt ser vi at mange unge søker stabilitet og uttrykker mer tradisjonelle verdier innen flere områder, sier Ulrik Hoffman.

Powered by Labrador CMS