SKOLEKUTT I ØSTFOLD
Greåker vgs. skal legges ned
– Uforståelig at de legger ned et så velfungerende tilbud, sier tillitsvalgt ved skolen.
Det kom overraskende på både elever og ansatte ved Greåker videregående skole at skolen var én av tre som sto i fare for å bli nedlagt.
- Vi visste at fylket utredet konsekvensene av dårligere økonomi, og det gikk rykter om at noen skoler kunne bli nedlagt, forteller Martine Engø-Monsen, tillitsvalgt for Lektorlaget. Det ble likevel møtt med vantro da det ble klart i oktober at Greåker var en av skolen som ble foreslått nedlagt.
Flere mobiliserte frem til desember for å redde skolen, men det hjalp lite. 5. desember ble det besluttet at Greåker og Borg videregående skoler skulle legges ned – men altså tidligst i 2029.
Greåker videregående skole er kjent for høy trivsel, og er faktisk den skolen med lavest mobbetall
Martine Engø-Monsen
Flyttes til Fredrikstad og Sarpsborg
Greåker videregående skole skal være i full drift i minst fire år til, og deretter skal i utgangspunktet alle elever og ansatte og skolelinjer ved Greåker flyttes til nye skoler i Fredrikstad og Sarpsborg. Om det blir en eller to nye skoler i Fredrikstad, skal avgjøres i løpet av våren, det vil uansett ikke være ferdigbygget før tidligst 2029/2030.
Engø-Monsen har full forståelse for at det er nødvendig med nye skolebygg i Fredrikstad. Hun er imidlertid usikker på om dette er et godt alternativ for de elevene som trives på en mindre og mer landlig skole som Greåker. Dersom det blir én stor skole i Fredrikstad, kan det bli over 3000 elever.
– Greåker videregående skole er kjent for høy trivsel, og er faktisk den skolen med lavest mobbetall, forteller hun, og legger til at for mange elever er det trygt å gå på en mindre skole hvor det er lettere å skape tilhørighet og trygghet.
Frykter kompetanseflukt
Flere av kollegaene til Engø-Monsen vurderer å søke seg bort. Noen har allerede fått ny jobb.
– En ting er nedleggelsen av skolen vår, men vi er også forberedt på å bli berørt av at skoler i nærheten får overtallige ansatte og kanskje oppsigelser, sier hun.
Hun tror denne usikkerheten rundt arbeidsplassene kommer til å tære på hele lærerstanden over flere år med de tøffe innsparinger man får fremover i Østfold.
– Også jeg kjenner på usikkerhet selv om jeg har jobbet her i over tjue år, forteller hun
Lektorlagets tillitsvalgte savner mer informasjon fra skoleeier. Ledelsen ved skolen er flink til å informere, problemet er at det fortsatt er lite håndfast å informere om. Mye er fortsatt ikke avklart i prosessen.
Spent på søkertallene
På Greåker videregående skole er de spent på søkertallene for høsten.
Dette er ren matematikk: Når det blir flere elever per lærer, blir det mindre tid til oppfølging per elev
Martine Engø-Monsen
– Alle har fått med seg at skolen skal legges ned, men mange tror dessverre at det skjer allerede til høsten, sier hun. Skolen er avhengig av gode søkertall for å kunne opprettholde alle klassene.
Engø-Monsen og kollegaene er forberedt på at det blir større klasser til høsten. Dette er et av innsparingstiltakene – færre og større klasser. Hun frykter at konsekvensen er økt frafall fra videregående opplæring.
– Dette er ren matematikk: Når det blir flere elever per lærer, blir det mindre tid til oppfølging per elev, slår hun fast.
Savner nasjonale grep
Flere frykter nå at det skal utvikle seg A- og B-skoler, og at Østfold gjennomgående får et dårligere skoletilbud enn videregående skole i andre fylker.
– Jeg syns det er rart at skolepolitikere nasjonalt ikke bryr seg, når det skjer en slik forringelse av skoletilbudet i Østfold, sier hun. De har ingen kredibilitet når de snakker om satsing på skole og at vi skal jobbe for økt gjennomføring. Vi trenger overføring av penger til fylkeskommunene for å kunne opprettholde et godt tilbud til elevene våre, avslutter hun.