SKOLEKUTT I ØSTFOLD
Østfolds idrettsfaglærere går usikre tider i møte
Få kan vise til høyere gjennomføringsgrad enn elevene ved idrettslinja ved Kirkeparken vgs. Likevel skal en av to klasser kuttes til neste skoleår. De ansatte frykter overtallighet og nedbemanning.
Over hele Østfold reduseres det i idrettsfagklasser, og de erstattes med billigere elevplasser på studiespesialiserende. Ikke bare kutter de i et svært populært elevtilbud, men det skaper også enorm usikkerhet blant de som underviser på idrettsfag.
Frykter mange overtallige
Som yrkesgruppe er vi veldig sårbare, siden flere bare har idrett som undervisningsfag.
Leif-Tore Aasen
– Vi er mange idrettsfaglærere over hele fylket som i verste fall risikerer å miste jobben. Som yrkesgruppe er vi veldig sårbare, siden flere bare har idrett som undervisningsfag, sier Leif-Tore Aasen, tillitsvalgt for Lektorlaget.
De tre idrettsfaglæreren frykter en overtallighetssituasjon der mange med lik kompetanse vil konkurrere om de samme jobbene i Østfold. De vet ikke hvor mange stillinger som står i fare ved Kirkeparken vgs., men antar at noen av de tolv kollegaene på idrett blir overtallige, og at det går mot nedbemanning.
– Jeg tror flere idrettsfaglærere i fylket er redd for hva fremtiden deres bringer, sier avdelingsleder Linda Kleppe.
Foreløpig er det helt uavklart hvor mange stillinger, og hvem, som er i faresonen. I utgangspunktet kan man bli satt til andre oppgaver ved skolen, men når man ikke har et andre undervisningsfag er det vanskelig. Ingen blir overtallig før man er gitt mulighet til økt kompetanse, men prosessen har gått så fort at det har vært vanskelig å planlegge for videreutdanning.
Konsekvensene
– Vi har over år bygget opp et sterkt kompetansemiljø ved skolen, og nå er vi redd for at dette ødelegges hvis vi mister flere til andre oppgaver eller andre skoler, sier Kleppe.
De peker på at dette kan få ringvirkninger også utenfor skolen:
– Mange idrettsfaglærere er aktive også i nærmiljøet og i lokale idrettslag. Dersom de må flytte på seg, får det konsekvenser også for mer enn skolen.
Vi har over år bygget opp et sterkt kompetansemiljø ved skolen, og nå er vi redd for at dette ødelegges hvis vi mister flere til andre oppgaver eller andre skoler.
Linda Kleppe
Som tillitsvalgt håper Aasen skoleeier ikke er for rask og kortsiktig i prosessen som kommer. Søkertall og studietilbud endrer seg, og etterspørselen fra eleven bør gjenspeile tilbudet. I stedet for å slippe fra seg mange kompetente idrettsfaglærere på en gang, kan det lønne seg å ha litt is i magen. Kanskje overtalligheten løser seg naturlig med pensjon eller jobbskifte.
– Mange har trodd at det gikk bare på ansiennitet, men dette er jo ikke avklart, så nå er det like stor usikkerhet blant både de som har jobbet her i flere år og de som nettopp har begynt, forteller de.
Best på fullføring
Skolen som ligger midt i Moss sentrum mister altså den ene av to svært populære idrettsklasser neste skoleår.
– Ikke bare er det høye søkertall og lange ventelister, men vi har kanskje de aller beste tallene på fullføring, forteller Stian Jensen. Fra 2018 til 2024 har gjennomsnittet på fullføring ligget på hele 94 prosent.
Lektorene har liten forståelse for at den ene klassen må kuttes på grunn av synkende elevtall, og de mener heller ikke økonomi kan forsvare beslutningen.
– Besparelsen oppnås bare om alle de 30 elevene som ville ha gått på idrettslinjen velger studiespesialiserende i stedet. Velger de derimot en dyrere yrkesfaglinje, er det liten eller ingen innsparing. Enda verre blir det om dette fører til at færre elever fullfører. Dersom bare et par elever ekstra ikke fullfører videregående fordi de ikke er motivert til å gå på en annen linje, koster dette samfunnet mer enn det de sparer ved å kutte i idrettsfaglinjene, sier Jensen.
– Basert på karakterene til søkerne de siste årene, ligger det an til at bare en håndfull gutter kommer inn når det går fra 60 til 30 elevplasser.
Stian Jensen
Kan bli jenteklasse
Som hos de andre videregående skolene i fylket stor spenning til neste års søkertall. Tidligere har ungdomsskoleelever jobbet hardt for å få gode nok karakterer til å komme inn på idrettsfag, men med bare én klasse blir det mye vanskeligere å komme inn. Stian Jensen har sett på tidligere søkertall, og forteller at når tilbudet kuttes til én klasse, risikerer man å få nesten en ren jenteklasse.
– Basert på karakterene til søkerne de siste årene, ligger det an til at bare en håndfull gutter kommer inn når det går fra 60 til 30 elevplasser, sier Jensen. Han er en av flere som har protestert mot at Østfold fylkeskommune vil halvere studieplasser på idrettsfag som er et av de tre mest populære studietilbudene i fylket.
– Det er ganske mange guttene som ønsker og trenger en aktiv og variert skolehverdag, og som ikke er motivert til å gå på ordinært studiespesialiserende løp, sier han.