Våren 2025 legger regjeringen frem strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.

Skolens motstandskraft

Totalberedskapen ved krig og kriser skal styrkes i Norge. Skolen et helt vesentlig for å bygge motstandskraft mot desinformasjon.

Publisert

På nyåret la regjeringens frem en totalberedskapsmelding. Norge skal være bedre rustet til situasjoner med krise, krig eller væpnet angrep. Med denne stortingsmeldingen vil Støre-regjeringen legge til rette for utviklingen av totalberedskapen for å styrke motstandskraften i hele befolkningen.

Urolige tider

Den alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, og en tilspisset global konkurranse og rivalisering mellom stormakter som USA og Kina om militær, politisk, økonomisk og teknologisk makt, preger vår tid. Teknologisk utvikling utfordrer sikkerhet og beredskap. Klimaendringene øker risikoen for naturfare her hjemme, og kan forsterke migrasjon og konflikter globalt. I møte med denne samfunnsutviklingen må Norge styrke sin samlede forsvarsevne.

Det vil ikke være godt nok om undervisning om demokrati og kritisk tenking overlates til ufaglærte som verken har studert relevante fag, eller har erfaring til å takle kontroversielle temaer på en god måte i klasserommene.

Helle Christin Nyhuus

Støtte i læreplanen

Våren 2025 legger regjeringen frem strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon. Skolen er sentral i dette arbeidet. I meldingen heter det: For at barn og unge skal lære seg å stå imot påvirkningsoperasjoner og desinformasjon, er det viktig med god og tilpasset informasjon. Og at læreplaner og overordnet del legger vekt på at elevene skal undervises i kritisk tenkning, demokrati og medborgerskap.

Må kunne det de underviser i

– Vi har et læreplanverk som legger til rette for at elevene skal lære kritisk tenking, og at de skal bli godt skolert i demokrati og medborgerskap. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er at elevene møter skolerte lærere og lektorer, som faktisk kan disse temaene. Det vil ikke være godt nok om undervisning om demokrati og kritisk tenking overlates til ufaglærte som verken har studert relevante fag, eller har erfaring til å takle kontroversielle temaer på en god måte i klasserommene, sier Helle Christin Nyhuus.

Folkehøgskolene bidrar

I meldingen trekkes også betydningen av folkehøgskolene, og deres arbeid for demokratisk bevissthet. Rundt 6000 elever går hvert år på Norges 80 folkehøgskoler. Målsetningen til skolene skal fremme allmenndanning og folkeopplysning, og bidra til at kunnskap og holdninger brukes til fellesskapets beste. En viktig del av dette er å skape bevissthet om hva et demokrati er nasjonalt og internasjonalt, og å bidra til en motstandsdyktig befolkning med kunnskap, vilje og mot til å stå opp for demokratiske verdier.

Regjeringen løfter i meldingen frem institusjoner som bidrar til demokratiske verdier og holdninger, kildekritikk og motstandsdyktighet

  • 22. juli-senteret, det nasjonalt minne- og læringssenteret som formidler kunnskap om terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.
  • Syv freds- og menneskerettighetsentre med ulik regional tilhørighet: Holocaustsenteret, Falstadsenteret, Stiftelsen Arkivet, Nansen Fredssenter, Narviksenteret, Det europeiske Wergelandsenteret og Raftostiftelsen. Sentrene skal bidra i arbeidet med å styrke demokratisk medborgerskap, dokumentere fortiden, samt motvirke diskriminering, rasisme og hatefulle ytringer.
  • Dembra (Demokratisk beredskap mot rasisme, antisemittisme og udemokratiske holdninger) tilbyr veiledning, kurs og nettbaserte ressurser for forebygging av ulike former for gruppefiendtlighet, som fordommer, fremmedfrykt, rasisme, antisemittisme, muslimfiendtlighet og ekstremisme.
  • Tenk tilbyr undervisningsopplegg, kurs og foredrag til skoler over hele landet om kildekritikk og kritisk tenkning. Tenk er en del av faktasjekkerorganisasjonen Faktisk.no, og undervisningsoppleggene er tett koblet til aktuelle nyheter som barn og unge møter i hverdagen, både i sosiale medier og tradisjonelle medier.
  • Statens informasjonskanal til barn og unge, ung.no, drevet av Barne- og ungdoms- og familiedirektoratet er et eksempel på en viktig informasjonskilde.
Powered by Labrador CMS