Streik i staten?
So what?
I motsetning til i "normale streiker", handler dette ikke om kroner og ører, men om prinsipper.
Har dette noe som helst å si for det menige medlemmet i Lektorlaget – hvor 97 prosent ikke jobber i staten?
Ja, av flere årsaker. For det første har over 250 medlemmer staten som arbeidsgiver, og er vi en del av Akademikerfellesskapet. I motsetning til i «normale streiker», handler dette ikke om kroner og ører, men om prinsipper – og hvordan det offentlige skal klare å rekruttere og beholde høyt utdannede i staten i konkurranse med privat sektor.
Alt etter politisk ståsted er Akademikerne og Unio usolidariske og elitistiske, eller de står for at utdanning må lønne seg.
Akademikerne og Unio, som organiserer majoriteten av utdanningsgruppene i landet, kjemper for å beholde sin egen avtale og sin egen lønnsmasse. LO og YS på sin side, ønsker alle samlet i én avtale fordi det betyr at deres medlemsgrupper får et sugerør inn i lønnsmassen til høyere lønnede akademikere. Alt etter politisk ståsted er Akademikerne og Unio usolidariske og elitistiske, eller de står for at utdanning må lønne seg, og at staten må klare å konkurrere med privat sektor om de beste hodene.
LO kunne trolig leve med Akademikernes avtale, helt til Unio ble med i 2022. Da ble nemlig denne avtalen størst. Dette gjorde blant annet at LO og YS mistet full råderett over de uorganisertes lønnsmasse. Et LO som er vant til å være største gutten i klassen + Arbeiderpartiet i regjering = Krav om én avtale i staten.
Forslaget blir karakterisert som åte i en revesaks.
Avtalen som ligger på bordet er tilsynelatende akademikervennlig med 75 prosent lokalt og 25 prosent sentralt. Men dette er bare årets forslag til fordeling, og blir av forhandlingsledelsen i Akademikerne karakterisert som åte i en revesaks.
Kollektiv, lokal lønnsdannelse er DNA-et til Akademikerne. Hovedorganisasjonen ble i sin tid dannet for å få et nytt lønnssystem. I KS har de i flere år hatt sitt eget «akademikerkapittel». I staten fikk de først et gjennombrudd for lokale forhandlinger i 2016.
Da Unio gikk over på avtalen i 2022, handlet der rett og slett om at det ville lønne seg for deres medlemmer, og nå streiker de også for å beholde den. Unio (og Utdanningsforbundet) fremstår derfor noe schizofrene om dagen. De streiker for lokal lønnsdannelse i staten, men er samtidig prinsipielt mot lokale forhandlinger i KS og Oslo kommune. Her har Akademikere lenge prøvd å få lektorene over på kollektive, lokale forhandlinger, men møter motstand – blant annet fra før nevnte.
Fortsatt setter mange likhetstegn mellom lokale lønnsforhandlinger og trynetillegg. Men det er viktig å huske at det er forskjell på små, lokale potter og all lønn lokalt. Store grupper akademikere har forhandlet all lønn lokalt i årevis. Over tid har de erfart den såkalte trekkspilleffekten: Dersom en gruppe får mer det ene året, bidrar det til å trekke andre grupper opp neste år. Over tid viser totalen at lønnsutviklingen er bedre enn ved sentrale forhandlinger.
Sentrale lønnsforhandlinger er behagelig med tanke på at alle får like mye – men det har aldri lønt seg for høyt utdannede.