SKOLEKUTT I ØSTFOLD

Vil legge ned tradisjonsrik yrkesfagskole

– Det er betenkelig at politikerne ikke kan ha vurdert de sosioøkonomiske konsekvensene av å legge ned en skole som Borg videregående skole. Hva er økonomien i dette om man ser 15-20 år frem i tid?

Publisert Sist oppdatert

Borg er den eneste rene yrkesfagskolen i Østfold.

Vi er jækla gode på å få de elevene som ikke har motivasjon til å gå på skole til å bli gode fagarbeidere.

Cato Letting

– Vi er jækla gode på å få de elevene som ikke har motivasjon til å gå på skole til å bli gode fagarbeidere, sier Cato Letting. Han sier ansatte på Borg er vant til å jobbe med krevende elevgrupper.

– Vi klarer å hjelpe dem til å fullføre og gå ut av videregående med et fagbrev i hånda, sier han.

Raserer tilbudet

Kollegiet på Borg er svært bevisste på betydningen de har for å hjelpe store elevgrupper som kommer med lite skolemotivasjon og svake faglige ferdigheter fra ungdomsskolen.

– Hvis de legger ned Borg videregående skole raserer de et tilbud til en stor gruppe av elever som sliter med små og store utfordringer. Den kompetansen de får på Borg er noe av det viktigste samfunnet trenger, gode fagarbeidere, sier Tora Hatlestad.

Kollegaene forteller at de har mange lavterskeltilbud for elevene, og gir dem et springbrett til å bli yrkesutøvere og få meningsfulle liv.

– I mindre klasser har lærerne kapasitet til å møte hver enkelt elev og den situasjonen de står i. Når de skal øke elevantallet i hver klasse, blir det mindre tid til hver enkelt elev.

Lektorene er svært kritisk til at det skal kuttes en hel klasse med Tip (Teknologi- og industrifag) ved skolen.

– Det er dramatisk. Elever som ikke får dette tilbudet, står i stor fare for å ikke klare å gjennomføre annen videregående opplæring. Det er viktig at vi har et godt tilrettelagt skoletilbud for de elevene som har lavest motivasjon for skole, sier de.

Dårlig prosess

Vi rakk knapt å lese sakspapirene før skolen var vedtatt lagt ned.

Flere av lektorene opplever prosessen fram mot vedtaket om nedleggelse som en skinnprosess. Ingen visste noe om at skolen var i fare før forslaget ble kjent 28. oktober. Det var korte høringsfrister og et politisk hardkjør.

– Vi rakk knapt å lese sakspapirene før skolen var vedtatt lagt ned, sier de.

Borg videregående skole har en lang yrkesfaglig tradisjon i ryggen, en skole med tett samarbeid med næringslivet samt høy kompetanse innenfor yrkesfagene. Når tilbudet ved denne skolen og alle de andre skolene i fylkes reduseres, frykter de en økning i private videregående skoler i fylket.

Noen elever trenger at opplæringen er sterkt individorientert og at det er rom for ekstra oppfølging. Store skoler og store elevmiljøer i sentrumsskoler er sannsynligvis ikke det beste for disse elevgruppene.

Avventende

Reaksjonen på at skolen skal legges ned er todelt hos lærere og lektorer: Noen er fortvilet over situasjonen, andre er avventende. Felles er den store usikkerheten rundt hva det betyr at alle de videregående skolene i Østfold får harde kutt i tilbudet, og hva dette betyr for hvor trygt man sitter i egen jobb. Er det master og dybde som gir jobbsikkerhet, eller er det realkompetanse og bredde i fag som sikrer best? Ingenting er foreløpig avklart rundt disse spørsmålene.

Enkelte i kollegiet er allerede på jakt etter ny jobb. Flere uttrykker en frykt for at man blir en B-skole dersom mange søker seg bort, og det ellers blir ansettelsesstopp ved skolen. Attraktive arbeidstakere får seg lett nye jobber, og da kan man risikere at godt etablerte fagmiljøer forvitrer før nye skolelokaliteter er klare i Fredrikstad eller Sarpsborg noen år frem i tid.

Kortsiktig løsning

Mange av dem er oppgitt over skolepolitikere som snakker varmt om fullføringsgrad og viktigheten av å utdanne fagarbeidere, mens de samtidig kutter i nettopp de skoletilbudene som har betydning for å nå dette målet. Tillitsvalgt for Lektorlaget ved skolen, Marcus Røsnæs, mener politikerne kjenner til både problematikken og argumentene, men at New Public Management-tenkingen overstyrer, og at man ikke ser lengre frem i tid enn neste valg.

– Jeg syns det er betenkelig at politikerne ikke kan ha vurdert de sosioøkonomiske konsekvensene av å legge ned en skole som Borg. Hva er økonomien i dette om man ser 15–20 år frem i tid? spør Hatlestad.

Lektorene ved Borg trekker frem at Østfold fylke ligger i feil ende av nesten alle levekårsstatistikker.

– Da er det ganske utrolig at politikerne velger å fjerne en institusjon som hver eneste dag jobber for å få denne utviklingen til å snu, avslutter de.

Powered by Labrador CMS